După vârsta de 30 de ani, se observă un declin evident al tonusului muscular şi activităţilor fizice. Acesta este şi motivul pentru care sportivii profesionişti îşi ating apogeul performanţelor fizice în intervalul de timp dintre 20-30 de ani. Declinul capacităţilor organismului continuă de-a lungul vieţii şi atinge o fază de platou în perioada de vârstă dintre 60-70 ani. După această fază de platou, declinul continuă, dar mai puţin accentuat. Rata declinului care duce la scăderea amsei musculare şi îngrăşarea organismului uman depinde foarte mult de bagajul genetic individual, intensitatea şi frecvenţa activităţii fizice, alături de dieta şi modul de viaţă al fiecăruia. Capacitatea şi funcţionalitatea aparatului cardiovascular intră şi ele în declin după vârsta de 30 de ani.
Tot atunci se observă o creştere constantă şi accelerată a depozitelor de grăsime atât la femei, cât şi la bărbaţi.
Principalul motiv pentru care ne îngrăşăm după ce trecem de vârsta de 30 de ani, constă în scăderea ratei metabolismului. Cu alte cuvinte, organismul nostru nu mai poate arde grăsimile la fel de bine ca înainte, iar ca rezultat, o mare parte a grăsimilor pe care le ingerăm sunt depozitate în stratul adipos care creşte astfel în dimensiuni.
Mai multe cercetări separate au descoperit că după vârsta de 30 de ani, metabolismul tuturor oamenilor scade cu 5,5% odată cu trecerea fiecărui an.
Există trei mari cauze fiziologice care încetinesc rata metabolică a fiecărui om, anume scăderea masei musculare, schimbarea nivelului hormonal şi scăderea nevoilor calorice ale organelor inderne. Toate aceste cauze pot fi însă controlate prin adaptarea stilului de viaţă al fiecăruia dintre noi. Cea mai controlabilă dintre aceste trei cauze este scăderea masei musculare care poate fi optimizată printr-un program frecvent şi susţinut de exerciţii fizice.
O altă cauză majoră a îngrăşării de după această vârstă constă în faptul că noi, oamenii, continuăm să mâncăm la fel de mult ca înainte, uitând că rata metabolismului nostru este în scădere liberă. Prin urmare, pentru a evita îngrăşarea, pe măsură ce înaintăm în vîrstă ar trebuie să mâncăm din ce în ce mai puţine alimente bogate în calorii.